• Zilver biedt bescherming tegen inflatie en heeft voor beleggers diverse diversificatievoordelen.
  • De vraag naar toepassingen van zilver stijgt, terwijl er aan de aanbodzijde een tekort wordt verwacht.
  • Het technische koersbeeld duidt erop dat een opwaartse versnelling van de zilverprijs aanstaande is, aldus beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem.

ANALYSE – Grondstoffen staan volop in het nieuws: nu de economie begint aan te trekken, blijkt er op tal van gebieden schaarste aan voorraden. Daardoor kan het lang duren voordat bedrijven die hiervan afhankelijk zijn weer op maximale capaciteit kunnen draaien.

Dit alles leidt momenteel tot schaarste, hamstergedrag en hogere prijzen. Daarnaast is de logistiek totaal ontregeld en is de prijs van transport geëxplodeerd door een gebrek aan containers. Zo is de gemiddelde prijs voor het transport van één container uit Azië momenteel meer dan vervijfvoudigd. Dat tikt aan.

Deze extra kosten komen natuurlijk voor rekening van de afnemers en nu blijkt ook dat de consument het begint te voelen. De huidige oplopende inflatie is dan ook het onderwerp van gesprek op de financiële markten.

Sinds de komst van coronavaccins eind 2020 hebben vele grondstoffen vleugels gekregen, maar wat opviel is dat de bekende edelmetalen zoals goud en zilver relatief achterbleven. Dat laatste is enigszins opmerkelijk, gelet op de oplopende inflatie, want traditioneel staan goud en zilver bekend als inflatiebescherming.

Sinds april krijgen beide metalen echter hun glans weer terug. Wij focussen ons in deze bijdrage op zilver, maar goud ontwikkelt zich in dezelfde richting. Waarom wij zilver benadrukken, lees je hieronder!

Wat kun je tegenwoordig met zilver?

Goud en zilver worden vaak in één adem genoemd. Beide edelmetalen worden al eeuwenlang gebruikt als betaalmiddel en kenmerken zich door schaarste in het aanbod.

Maar in tegenstelling tot zijn grote broer goud is zilver veel meer dan een schaarse grondstof. Zilver is wel iets harder dan goud, maar toch een eenvoudig te bewerken metaal. Het heeft een uitstekende elektrische geleidbaarheid, geleidt ook warmte uitstekend en heeft de hoogste optische reflectie.

Daardoor wordt zilver niet alleen gebruikt voor sieraden, maar ook enorm veel toegepast voor industriële doeleinden. Denk hierbij aan allerlei elektronica, medische apparaten, tandheelkunde en batterijen. Ook zonnepanelen bevatten kleine hoeveelheden zilver.

Aanbodtekort van zilver verwacht: 5G en elektrisch rijden

Naast bovengenoemde toepassingen zal zilver ook een belangrijke rol gaan spelen in de verduurzaming van de economie en bijvoorbeeld de uitrol van 5G-netwerken voor mobiel dataverkeer. Zowel de behoefte aan razendsnel internet, alsook het moderniseren van reeds bestaande netwerken is zonder zilver niet mogelijk.

Daarnaast gaat de verduurzaming in de auto-industrie hard en is edelmetaal zilver onmisbaar in de omschakeling naar elektrisch rijden. Hierdoor neemt de belangstelling voor zilver enorm toe. In een recent verschenen rapport van het Silver Institute wordt de verwachting uitgesproken dat de vraag naar zilver de komende 10 jaar met 54 procent zal toenemen. Het onderstaande plaatje weerspiegelt dit.

Verder neemt ook de vraag vanuit de monetaire hoek neemt toe. Zo gaf de United States Mint, die verantwoordelijk is voor de productie van dollarmunten, eerder dit jaar aan dat men op dit moment de vraag naar zilvermunten niet aan kan.

Tegenover de stijgende vraag staat een beperkt aanbod dat verder onder druk kan komen te staan. Zo ligt er ligt een reguleringsvoorstel van de club van centrale banken BIS dat grote gevolgen kan krijgen voor de termijnmarkten voor goud en zilver.

Als dit voorstel wordt doorgevoerd, krijgen banken te maken met mogelijke financieringsboetes voor het innemen van handelsposities in derivaten. Dat leidt tot minder liquiditeit en daardoor ook schaarste.

Zilver biedt diversificatie en bescherming tegen inflatie

Als je de toenemende vraag naar zilver combineert met het de schaarste in het aanbod en ook rekening houdt met de oplopende inflatie als gevolg van het ruime monetaire beleid van de centrale banken, dan heb je de perfecte cocktail voor hogere zilverprijzen.

Wanneer een stijging van de zilverprijs geleidelijk over een langere tijd verloopt, is er weinig aan de hand. Dan kun je gewoon de trend volgen. Echter, een schoksgewijze ontwikkeling in die richting kan met de huidige mogelijkheden om met geleend geld te speculeren leiden grote tussentijdse koersschommelingen.

Gelet op de lage correlatie met andere vermogenscategorieën is zilver overigens ook geschikt als diversificatie van je totale risico en wordt het vaak gekocht in tijden van paniek of crisis.

Er zijn dus momenteel veel elementen die bijdragen aan de aantrekkelijkheid van zilver als belegging.

Zilver: opwaartse versnelling in het verschiet

Wanneer we bovenstaande overwegingen willen toetsen aan het gedrag van de beleggers, zien we het volgende beeld bij de zilverprijs.

Zilver was jarenlang niet interessant voor beleggers. Tussen 2013 en 2020 bewoog de prijs per ounce zich tussen de 15 dollar en 20 dollar. Meer dan dat zat er niet in. De hogere koersniveaus uit 2011 leken onbereikbaar. Hetzelfde gold min of meer voor goud.

Inmiddels hebben de ontwikkelingen van het afgelopen jaar geleid tot nieuwe recordniveaus voor goud. De ontwikkeling van de goudprijs zou, toegepast op zilver, overeenkomen met koersen voor de zilverprijs van rond de 50 dollar. Oftewel, goud is al een paar stappen vooruitgelopen op het pad dat zilver wellicht te wachten staat.

Beleggers kijken in dit verband ook naar de zogenoemde goud/zilver ratio. Die geeft de verhouding tussen de prijzen van goud en zilver weer en noteert momenteel op een extreem lage niveau. Dat wil zeggen: in historisch perspectief noteert zilver relatief laag ten opzichte van goud.

De verwachting is dat de goud/zilver ratio gaat herstellen naar een meer normale waarde, hetgeen in het voordeel zal zijn van zilver. Nu is het beeld voor goud ook opwaarts gericht dus de gewenste bevestiging wat betreft de correlatie is er ook. De verwachting is echter dat zilver harder zal stijgen.

Moeten we nu direct met een zilverprijs van 50 dollar rekenen dan? Nou dat mag, maar je kunt beter kijken naar de trigger voor een koersstijging en vervolgens de te verwachten stap.

Als de zilverprijs boven 30 dollar uitkomt, zullen shorts (die speculeren op lagere koersen) afhaken, omdat in de kortetermijnhandel de recente toppen gebruikt zullen worden als stop-loss niveau. Een mogelijke short squeeze dient zich vlak boven het niveau van 30 dollar aan. Dan gaat het dus om een versnelde stijging, omdat partijen die op een daling hadden gegokt moeten bijkopen om verliezen te beperken. We weten inmiddels dat dit spelletje enige bekendheid heeft gekregen.

Het volgende mikpunt boven de 30 dollar komt uit bij 35 dollar, en dat is heel bescheiden gesteld. Dat is een koersdoel voor de korte termijn dat komend kwartaal haalbaar wordt geacht.

Echter, als de koers van zilver de opgaande lijn heeft ingezet hoeft de stijging, in combinatie met de bovengenoemde fundamentele ontwikkelingen en de relatie met de goudprijs, zeker niet op te houden bij 35 dollar. Op het moment dat dit actueel is, gaan we daar verder op in.

En voor het afdekken van risico's: als de zilverprijs onder de 23 dollar zakt, kan dat als stop-loss niveau worden gehanteerd, mocht de wereld op korte termijn van gedachten veranderen.

Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.

Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.

Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.